Make your own free website on Tripod.com
ASMA AL-HUSNA


WALIKUTUBKULUBULLAH AL MUHAKQIK BILLAH

NEXT

OLEH : Walikutub.CJB.NET/Asma/WALIKUTUB SITE

NEXT Page P 2 .P 3. .P 4. .P 5. .P 6. .P 7. PREVIOUS
1


I AM REALXONE THE OWNER OF THIS WEBSITE..

E-mail:Realxone1@gmail.com

"DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASING LAGI MAHA PENYAYANG"

Sesungguhnya kalimah Bismillah ini merupakan kalimah pembuka atau "kunci". Surah Al- Fatihah merupakan ibu surah (ummi surah) manakala Bismillah ayat pertama pada surat Al - Fatihah adalah pembukanya. Maka itu ianya dimasukan dan menjadi salah satu ayat dari tujuh ayat Al -Fatihah.
Kaifiatnya: 1.Barang siapa membiasakan mengamalnya nescaya Allah akan dudukkan ia pada kedudukan terpuji iaitu akhlak yang mulia.
2.Juga Allah hadirkan kelapangan serta berkasih sayang sesama makhluk.

"Allah Dialah Tiada Tuhan Melainkan Dia"

1

ALLAH

2AR_RAHMAN - ARRAHIM3

AR-RAHMAN AR-RAHIM

ArRahman dan ArRahim adalah dua nama yang paling banyak disebut kira - kira 800 kali. Kedua - dua barasal dari kata "rahim" atau "rahmat". Kedua - duanya bermaksud pemberi rahmat atau Maha Pengasih , atau Maha Penyayang atau Maha Pemurah.

Ar Rahman mengandungi arti yang ia memberikan rahmatnya kepada seluruh makhluk berakal atau tidak, antara makhluknya manusia yang baik atau yang jahat, yang iman atau yang kafir.

Manakala ArRahim berarti yang Allah memberi rahmat yang besar, rahmat yang tidak dapat di nilai dengan segala harta kekayaan, rahmat yang bersifat kekal abadi.

4

AL-MALIK : Adalah pemerintah sekelian alam baik nyata atau hari kemudian(akhirat). Dialah yang memiliki Segalanya . Bukan dengan memiliki mendapat hak geran ke atas atah yang diduduki, malah memiliki dalam erti kata memiliki dengan 100% mutlak.Bukan kerana memohon tetapi atas Kuasa mencipta iaitu daripada tiada kepada ada.

5

AL-KUDDUS

Al quddus; Bererti yang ia iaitu Allah Al haq bersih dari sifat kekurangan.

6

AS-SALAM
Beerti Ialah memegang keselamatan seluruh alam ini seluruhnya. Dan pula beerti yang Ia sendiri selamat dari dari segala cacat atau kekurangan.


This Video Contibute by: RealXone

7 AL-MUMIN

8

AL-MUHEYMIN

9

AL-AZIZ

10

AL-JABBAR

11

AL-MUTAKABIR

Yang Maha Memguasai dan Minyingkap segala rahsia Maha mengetahui apa -apa yang terjadi.

12

Al-KHALIK

NEXT Page P 2 .P 3. .P 4. .P 5. .P 6. .P 7. PREVIOUS

OLEH : Walikutub.CJB.NNT/Asma/WALIKUTUB SITE