Make your own free website on Tripod.com


page2
AMANAT TUHAN

BACK

Sesungguhnya kanak-kanak itu asal suci , maka ibu bapalah yang mencorakkannya. Apabila kita sudah dewasa yang banyak yang lalai dah banyak pula buat dosa dan noda kita mula lupa asal kejadian kita dan untuk apa kita di ciptakan dan terzahir di alam nyata ini.

Sebagaimana firman Tuhan:


Maknanya:

1
"Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

[1] Bukankah telah datang atas manusia satu waktu dari masa, sedang dia ketika itu belum merupakan sesuatu yang dapat disebut?

[2] Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari setetes mani yang bercampur yang Kami hendak mengujinya (dengan perintah dan larangan), karena itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat.

[3] Sesungguhnya Kami telah menunjukinya jalan yang lurus; ada yang bersyukur dan ada pula yang kafir.

[4] Sesungguhnya Kami menyediakan bagi orang-orang kafir rantai, belenggu dan neraka yang menyala-nyala."
Al-Insaan:Ayat 1-4

Bagi taksiran hakikat lagi makrifat asal manusia ini dari satu alam ghaib yang mana sebelum terzahir ke alam nyata ini daripada perut ibu (Alam Ijsan)iaitu persenyawaan mani bapa dengan telur ibu dalam rahim) telah pun menempuh beberapa alam iaitu adalah untuk memikul amanat dari tuhan sehinggalah ia kembali menemui Tuhan Rabbul Jallal di hari kemudian.

Lantaran itulah sebagai manusia yang menanggung ananat Tuhan selayaknya membuat persiapan awal sebelum tiba seruan kembali dari Tuhan yang menghidup dan mematikan iaitu Allah Dialah Tuhan dengan Zat Nya Sendiri.

BACK

Bersambung..
Walikutub
30Ramadhan 1425